CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Saturday, May 17, 2008

DEL ARNO BAND



Ako mislite da je bez razloga Del Arno bend prvi o kome ću pisati na ovom blogu varate se. Prvi razlog je činjenica da su oni prvi autorski roots reggae bend na prostorima SFRJ.

Drugi razlog je velika dugogodišnja popularnost ove grupe. Većina ljudi u Srbiji koja danas živi sa reggae muzikom počela je da otkriva taj pravac slušajući Bob Marleya i Del Arno bend. Osnovali su ga 1986. godine braća Jovan i Vladan Matić. Prvi album "Igraj dok te ne sruše" izdat je 1989. a potom objavljuju nekoliko singlova kao koji prolaze relativno neprimećeno. Njihov drugi album zove se "Godina Majmuna"(1992.) a treći "Geneza"(1993.) posle kojeg se grupa raspada na neko vreme. Veliki povratak usledio je sa albumom "Reggaeneracija" koji biva potpuni hit koji ih probija van krugova "rastamana" i čini ih poznatim svim slušaocima alternativnih pravaca. Na ovom albumu se nalazi obrada Haustorove pesme "Treći Svijet" i njihovi najveći hitovi kao što su "Preko", "DAB je tu da spaja", "Dim iz moje lule" ... Posle ovog ostvarenja grupa malo usporava ritam stvaranja novih pesama tako da je sledeće izdanje izdato tek 2001. godine i nosi naziv "Retrospective" i sadrži njihove najveće hitove i par tada novih pesama. Na petnestogodišnjicu postojanja benda izlazi njihov poslednji album "Vreme vode" i od tada njihovi fanovi željno isčekuju čime će ih sledećim obradovati pioniri srpskog reggae zvuka.

Energični nastupi i tekstovi koji nose optimističnu, ali ne i utopijsku, već realističnu poruku zaslužni su za veliki uspeh ovog benda. Oni su naš jedini reggae bend koji je ostao odan svom maternjem jeziku što se pokazalo kao dobra odluka jer se njihove pesme i danas rado slušaju i pevuše. Zanjimljiva je činjenica da je kroz DAB prošlo oko 150 muzičara za dvadeset godina njihovog postojanja. Nadam se da će ovaj bend stvoriti još mnogo lepe muzike i time doprineti razvoju domaće reggae scene.

Izvori: http://www.myspace.com/delarnoband

0 comments: