CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Tuesday, May 20, 2008

KANDA, KODŽA I NEBOJŠA


Verovatno najprepoznatljiviji zvuk na našoj sceni ikada. Na prvom mestu zbog vokala Olivera Nektarijeća i njegove neverovatne boje glasa a na drugom mestu zbog sjajne muzičke fuzije reggae i acid jazza koja se dokazala kao izvanredan sklop. 1991. bend nastaje i nastupa u postavi: Vladislac Rac (bas gitara), Rastko Lulupović (gitara), Stevan Dimitrijević (bubnjevi, i već pomenuti Oliver Nektarijević (vokal).


Kao i većina domaćih bendova za svoj album prvenac snimili su živu svirku a ne studijski album i dali mu ime "Guarda Toma" koji je objavljen za Metropolis 1996. godine. Odmah potom gitarsta im odlazi u manastir Dečani a na njegovo mesto dolazi Ivan Topisirović. Tada snimaju i drugi album "Igračka plačka" koji svi njihovi fanovi slušaju sigurno i danas sa istim žarom kao i 1998. godine kada je snimljen. Ovaj album na kome su tekstovi na srpskom i engleskom nije imao odjek samo u krugovima zemlje i regiona već je prošao i na evropskom tržištu. Kao i svima uspeh donosi sa sobom i novu inspiraciju tako da već 2000. godine izlazi "Become" posle kog KKN postaje jedan od cenjenijih bendova na našoj sceni. Kao Eyeburnove i KKN-ove pesme ulaze u soundtrack filma "Munje" a pesma "Izlazim" postaje himna jedne čitave alternativne beogradske generacije. Šokantan je momenat bio kada je objavljeno da su se KKN raspali i da neće više svirati zajedno zato što Oliver odlazi u Ameriku. To je bila istina, Oliver je bio godinu dana u Los Anđelesu ali se na sveopštu radost vratio i KKN je nastavio sa radom.

U toku pauze dolazi do još promena u postavci benda ali to nisu jedine promene koje su se dogodile za godinu pauziranja. Promenio se malo žanr koji bend prati verovatno pod uticajem Oliverovih iskustava iz Amerike ali očuvan je kvalitet koji idalje stvara dobre pesme koje iako nisu u "fazonu" onih starih idalje su Kanda, Kodža i Nebojša.

To se najbolje može čuti ako se prelušaju "Igračka plačka" i "Become" i uporede se sa novim albumom "Prekidi stvarnosti"(2005.) koji je izdat posle promena o kojima sam pričao. Još treba pomenuti da su oni jedan od naših retkih alternativnih bendova koji je izdao DVD izdanje sa izabranim delovima sa svojih koncerata.

Svako ko prati alternativna muzička dešavanja u Beogradu znaće za KKN a svako ko zna za KKN nije prema njima ravnodušan. Naravno, ne moraju svima da se sviđaju ali svi treba da poštuju rad KKN-a jer će oni ostati još dugo u istoriji naše popularne muzike.



http://www.myspace.com/kandakodzainebojsa

37.co.yu/kkn

0 comments: